TAPTE 41-0: – JEG ER RYSTET OG FORBANNA

Tapte 41-0: – Jeg er rystet og forbanna

(iFinnmark.no): Etter «kampen» er både hjemmelag og bortelag lei seg for at idrett ble parodi.

Når et lag vinner 41-0 over et annet lag, så vekker det både oppsikt og reaksjoner. Det fikk trener Pål Johnsen i Polarstjernen merke etter søndagens seriekamp i 4. divisjon for kvinner mellom Polarstjernen og Kautokeino. Mandag våknet han opp til masse kritikk på sosiale medier.

– Vi blir gjort til syndebukker for resultatet. Hvorfor fortsatte vi å score mål, var ikke Kautokeino bare 8 spillere, også videre. På en måte så er det forståelig for den uvitende publikummer å rette kritikk mot oss og resultatet og at vi gjennomfører kampen, men vi har også et ansvar overfor våre spillere, våre ildsjeler som baker kaker, kutter frukt og hjelper oss med hele kamparrangementet, sier Johnsen.

GOD MANN FOR KAUTO: Vi velger å bruke et bilde av en Isak Ole Hætta i fint driv i Kautokeino-drakt på 90-tallet, i stedet for et bilde der den positive ildsjelen er så frustrert og forbannet som han er akkurat nå. Foto: Oddgeir Isaksen

11 mot 8 er feige lag

Kautokeino sleit med å stille fullt lag, og møtte til kampen på Polarsletta i Vestre-Jakobselv med bare åtte spillere. Dermed ble det spilt åtte mot elleve i 90 minutter. Det forklarer langt på vei det absurde resultatet i seriekampen.

Leder for senioravdelingen i Kautokeino IL, Isak Ole Hætta, avslører at han er full av følelser etter det som har skjedd.

– Jeg er rystet og forbannet. Jeg vil nå ta et møte med alle spillerne på laget. Det som skjedde var useriøst. Og de som meldte forfall så seint som natt til søndag, må nå tenke godt gjennom det de har gjort mot lagvenninnene og laget, sier Hætta til iFinnmark.

Planen for Kautokeino ILs seniorkvinner, som på en god treningsdag teller 20 spillere, var å spille dobbeltkamp i Øst-Finnmark i helga, mot Polarstjernen lørdag og Bjørnevatn søndag.

MÅLKALAS: June Eliseussen Johnsen ble benket i store deler av kampen mot Kautokeino, men rakk likevel å score 14 ganger.

Melder seg av i siste liten

Når trenerteamet lørdag morgen oppdager at bare åtte spillere er klare, må de hive seg på telefonen.

– Vi meldte fra til BIL og PIL at vi bare hadde 8 spillere, og at å spille 11er bare ville bli tull. Vi ble derfor enig med dem om å utsette kampene. Senere på dagen hadde Polarstjernen diskutert internt, og spurte om vi kunne stille 11 spillere på søndag og reise på dagstur. Vi ringte da rundt, fikk tak i 11 som lovte at de kunne spille, og ga beskjed til Polarstjernen om at vi kunne komme søndag, forteller Hætta.

Men sånn gikk det altså ikke.

I stedet stilte de med åtte spillere på banen, lå under 21-0 til pause mot divisjonens beste lag og tapte til slutt 41-0.

– Jeg sa til jentene søndag, «dere må huske at jeg ikke er sint på dere som stiller opp, men på de som ikke blir med, har mange unnskyldninger og melder avbud natta før vi skal dra». Alle spillerne visste allerede da terminlista kom i februar hvilke kamper vi skulle spille, og har hatt tre måneder på å planlegge at de har enten barnevakt eller fri fra jobb. Småklubbene i Finnmark har slitt de siste årene med at det er vanskelig å få folk til å forplikte seg. Folk skal bruke tida på så mye annet, fastslår Hætta.

– Kunne dere ikke spilt 7er eller 9er mot Polarstjernen, slik at det ble jevnere?

– Vi foreslo det, men Polarstjernen var ikke villig. Jeg får ondt i magen av at vi ikke kan tilby lagene vi møter et ordentlig sportslig nivå. Det er flaut for klubben.

Satte begrensninger på spillerne

Polarstjernen stilte med 18 spillere, og kunne sånn sett spilt med to ulike 9er-lag, ett i hver omgang. Men det vurderte trener Pål Johnsen som en dårlig løsning.

– Jeg foreslo det for damene, men da ristet de bare på hodet og sa at de heller dro hjem og brukte dagen på andre ting. På 9er kan noen av spillerne stå på egen banehalvdel og skyte i mål. Vi spilte 9er mot Honningsvåg forrige helg, og det var en dårlig opplevelse med altfor liten bane og altfor mange mål sier Johnsen.

Polatrstjernen vant den kampen 16-1.

For å begrense målkalaset satte Johnsen begrensninger på sine beste spillere, som tvungen ett og to touch, forbud mot å spille i bakrom, samt øving på eget spill.

– På stillingen 4-0 og kun få minutter spilt, måtte jeg haste av gårde på en utrykning. Når jeg kommer tilbake så har vi bøttet inn mål, og vi bestemmer fort at vi umiddelbart plukker av våre to mest toneangivende spillere – som har stått for 90% av målene. Resten av byttene gjøres også fortløpende. Noe som resulterer i at sultne spillere som kommer inn scorer i bøttevis de også, sier en oppgitt Johnsen.

– Vi prøvde å begrense oss, men hva skal man gjøre? De som er på hver trening og gleder seg til kamp må jo få spille, selv om de er gode?

UKOMFORTABEL: Mange skulle tro at Pål Johnsen var ukas gladeste trener i Finnmark, etter at hans lag scoret 41 mål i samme kamp. Men han synes det bare var trist. Foto: Trond Ivar Lunga

Legger sjela i arrangementet

Johnsen kan melde om «den rareste pausepraten noensinne», der det handlet om hvordan de kunne sette begrensninger på seg selv, samtidig som det skulle være en fotballkamp på seniornivå.

– Dette var uverdig, og det er ikke noe morsomt at vi blir gjort til syndebukker for det stygge resultatet. All ære til Kautokeino-spillerne som faktisk møtte til kamp og sto i det med godt humør. Vi kunne sikkert håndtert det annerledes, men mener selv at vi har opptrådt redelig. Vi legger masse energi i å flytte kampen, og legger deretter sjela i å få til et godt kamparrangement. Da er det trasig at det blir sånn, mener Johnsen.

– Jeg tar uansett selvkritikk, dette hører ikke hjemme i fotballen.

– Selvkritikk på hva da?

– At vi faktisk scorer så mange mål. Vi kunne sikkert håndtert dette annerledes, men nøyaktig hvordan vet vi ikke.

Ikke ulovlig å vinne med mange mål

Fagkonsulent og kampansvarlig Rune Haugseth i Finnmark fotballkrets sier han ikke kan huske et lignende resultat fra de ti årene han har jobbet med fotball på heltid.

– Mulig det har vært større sifre før min tid, men jeg har ikke sett lignende, sier han til iFinnmark.

– Er det sånn vi vil ha det?

– Nei, det er jo ikke det, men det er likevel vanskelig å skulle konkludere med at det har skjedd noe galt. Vi ønsker ikke dette, men sånne ting kan skje innimellom. Noen ganger tas det grep, andre ganger ikke. Så er det ikke ulovlig å vinne fotballkamper med mange mål, minner Haugseth om.

Isak Ole Hætta er oppgitt gjennom hele samtalen med iFinnmark.

– Det blir jo bare tull når det er sånn som det her. Det er ingen underholdning, og gir ingen sportslig verdi for noen. Vi ser jo at vi kanskje burde vært mindre optimistisk i vinter, og heller meldt på 7er-lag. Uansett så må vi bare ta det som har vært, også må vi som klubb snakke med de som ønsker å spille fotball og forplikte dem til å delta når de melder seg på.

2024-06-05T10:34:57Z dg43tfdfdgfd