STAVåS SKISTAD MED KLAR BESKJED: – DET BRYR JEG MEG IKKE OM

Stavås Skistad med klar beskjed: – Det bryr jeg meg ikke om

HOLMENKOLLEN/AKERSGATA (Nettavisen): Kristine Stavås Skistad er tilbake på landslaget. Det ble bekreftet onsdag.

Sprinteren har stått utenfor landslaget i flere år og har heller valgt å satse på sitt eget opplegg i Konnerud IL.

Der har hun hatt stor framgang i samarbeid med trener Lage Sofienlund.

Fortsetter med samme opplegg

Nå er hun altså tilbake som en del av det norske kvinnelandslaget, men hverdagen blir den samme. Det takket være avtalen hun har fått med skiforbundet.

– Jeg fortsetter med akkurat det samme opplegget som jeg har gjort de siste årene på Konnerud. Jeg drar hjem til Konnerud når jeg er ferdig her og blir til Beitostølen. Og så er jeg med og bidrar på markedsdager og sånn på landslaget, forteller Stavås Skistad til Nettavisen onsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Profiler vrakes fra landslaget

Både hun og Johannes Høsflot Klæbo har fått egne avtaler når de nå har returnert til landslaget. Detaljene i kontraktene er ikke kjent, men for Konnerud-jenta sin del virker det å innebære at hun i stor grad styrer sin egen hverdag. Blant annet ved å beholde egen trener og ha sitt eget opplegg med tanke på trening og samlinger store deler av året.

Kvinnelandslaget i langrenn står for tiden uten én trener etter at Stig Rune Kveen nylig ga seg i jobben. Det er ventet at det vil bli hentet inn en erstatter som skal jobbe i team med Sjur Ole Svarstad med kvinnelandslaget i tiden framover.

Skistads trener, Lage Sofienlund, er nevnt som én av flere mulige kandidater til jobben.

På spørsmål fra Nettavisen om nettopp det er imidlertid sprintstjernen svært lite snakkesalig.

– Det bryr meg ikke

Det har tidligere vært hevdet at Stavås Skistad ikke utnytter sitt kommersielle potensial optimalt, men 25-åringen bryr seg svært lite om det økonomiske aspektet ved det å være en langrennsprofil.

– Det bryr jeg meg ikke om, sier hun til Nettavisen og fortsetter:

– Jeg tenker det viktigste er å vinne og ikke bruke energi på ting som gjør meg dårlig.

Hun håper likevel at comebacket på landslaget vil gi en positiv effekt for Norges Skiforbund, som sliter med økonomien.

– Jeg håper jo jeg kan bidra til at vi får mer penger inn i kassa. At det blir mitt største bidrag i år, sier Skistad.

Fokuset i VM-sesongen handler i første rekke om det som skjer i skiløypa, skal vi tro Skistad selv.

– Det er å gjøre det bra til vinteren jeg fokuserer på. Det handler bare om å gjøre det bra, sier hun.

Northug: – Drypper nok litt på henne

TV 2s langrennsekspert Petter Northug har selv bred erfaring både med å være på landslaget og å stå utenfor. Han tror at Norges Skiforbund har hostet opp en solid økonomisk pakke for å få Stavås Skistad med laget igjen.

Den tidligere langrennskongen mener det også er helt riktig av 25-åringen å først og fremst snakke om det hun vil oppnå sportslig.

– Jeg synes det er veldig bra hun er i den bobla og har fokus på VM på hjemmebane. Jeg gjorde det samme fram til etter VM i Oslo, men fram til da var det heller ikke så mye penger i det systemet. Så det er veldig godt å se at hun er der, det er det som gjelder, sier Northug til Nettavisen.

EKSPERT: Petter Northug er langrennsekspert for TV 2 og har vunnet et og annet skirenn i sin tid. Foto: Lise Åserud

– Og så har hun folk som passer på seg, og så tror jeg, slik det ser ut nå, at den pakken skiforbundet har tilbudt, er en markedspakke som hun er fornøyd med selv, der det sikkert drypper litt på henne, og der sikkert skiforbundet kan bruke henne kommersielt, og det trenger de, hun er deres største profil på damesiden. Det virker som hun er fornøyd og kanskje også har fått en pakke økonomisk som hun er fornøyd med.

– Den store profilen

Northug mener avtalen er viktig for norsk langrennssport.

– Det er veldig viktig, hun har blitt den store profilen vår. Spesielt det siste året har hun tatt et vanvittig steg. På det beste er hun verdens beste sprinter. Det at skiforbundet får bruke henne nå, tror jeg både er en trygghet for Kristine og at forbundet slipper mye støy med at hun er på utsiden og at hun egentlig går under jorden etter sesongen og dukker opp på Beitostølen.

– Hva tror du en slik avtale innebærer?

LES OGSÅ: Ødegaard-kjærestens dans vekker oppsikt i England

– Det ligger nok litt økonomi der, siden de kan bruke henne kommersielt. Hun får nok en del, uten at de vil gå i detaljer på det, har jeg skjønt. Hun er nok fornøyd, det virket slik i intervjuet hun gjorde med NRK, at hun var veldig fornøyd med tilbudet hun hadde fått, sier Northug og fortsetter:

– Det virker som hun nesten ikke kunne takke nei. Og da er det jo en økonomi der. Det er veldig bra om man har fått til den balansen der.

38-åringen tror skiforbundets nye daglige leder, Cathrine Instebø, har gjort noen gode grep.

– Det virker som Cathrine har skjønt dette. Bare i den dialogen som har vært med Team Klæbo, så har hun nok raskt klart å finne en pakke til Team Skistad, også, som de er fornøyd med, mener Northug.

To profiler vraket

På kvinnelandslaget er verken Helene Marie Fossesholm eller Ingvild Flugstad Østberg tatt ut for 24/25-sesongen.

Flugstad Østberg har konkurrert lite de siste årene, blant annet på grunn av startnekt knyttet til helseutfordringer. Fossesholm bestemte seg sist sesong for å ta en pause fra langrennssirkuset etter det hun selv beskrev som en tung høst.

Marte Skaanes og Ane Appelkvist Stenseth er heller ikke tatt ut for den kommende sesongen. Dermed er Heidi Weng (32) og Anne Kjersti Kalvå (31) de to mest rutinerte løperne i kvinnetroppen.

Det har også vært spekulasjoner rundt Therese Johaugs fremtid, med tanke på den solide prestasjonen i NM for kort tid siden og en potensiell deltakelse i VM i Trondheim neste år. Veteranen, som la opp i 2022, var imidlertid ikke blant de som dukket opp onsdag.

– Jeg var så heldig å få trene med henne i dag tidlig. Jeg synes hun så motivert ut, men jeg vet ikke hva hun velger å gjøre. Hun kan bli god, smilte landslagstrener Sjur Ole Svarstad på spørsmål om Johaugs fravær i troppen.

Kvinnelandslaget for sesongen består av: Kristine Stavås Skistad, Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, Lotta Udnes Weng, Kristin Austgulen Fosnæs, Julie Myhre, Margrethe Bergane og Mathilde Myhrvold.

2024-04-24T15:29:13Z dg43tfdfdgfd