SOLBAKKEN OM EGEN SPILLER: – HELT UAKSEPTABELT

Solbakken om egen spiller: – Helt uakseptabelt

DANMARK - NORGE 3-1:

BRØNDBY (Nettavisen): Et av de viktigste prinsippene den norske landslagssjefen har forsøkt å innføre på det norske landslaget, er det rendyrkede soneforsvaret.

Det går i korte trekk ut på at spillerne i forsvar har ansvar for sin egen sone på banen fremfor å følge motspiller ut av sonen.

Derfor eksploderte det for Solbakken da Marcus Holmgren Pedersen fulgte sin oppasser nærmest på tvers av forsvarsrekka i første omgang lørdag.

Les også: Solbakken med oppsiktsvekkende opplysninger

Det gjorde at han både opphevet offsidelinjen, samt at det åpnet seg gigantiske rom på backens side, som senere endte med 0-1-målet.

Solbakken: – Helt uakseptabelt

Etter kampen legger ikke Solbakken noe som helst imellom når han snakker om målet som bryter med hans kanskje viktigste prinsipp.

– Det første målet kommer til å være på alle sone-trenerkurs de neste ti årene, som hvordan man som back IKKE skal opptre i en situasjon hvor ballen er 15–20 meter fra deg. Det må bare ikke skje på det nivået her. Det er som å gi bort et mål, sier han i et lengre resonnement til Nettavisen i katakombene på Brøndby stadion.

Og fortsetter.

– Det gjør at Marcus blir «sweeper». Det er unødvendig. Som jeg sa til Marcus og som han vet godt, så jeg henger han ikke ut, men jeg sier at det er helt uakseptabelt. For da kicker hans italienske instinkt inn, og han har ikke spilt fotball på lang tid så han har en god unnskyldning der, men det går ikke på dette nivået.

NRKs fotballekspert Jonas Grønner synes valget til Holmgren Pedersen var «grovt og utilgivelig», og mener uttalelsene til landslagssjefen er helt innafor.

– Det var ikke så dramatisk. Det er en enkeltsituasjon, hvor Holmgren Pedersen tar ett valg, av mange tusen, så Solbakken «tar ball, men ikke mann». Det er greit å være tydelig, han er alltid veldig direkte innad og utad, så det er man vant med, sier Grønner til Nettavisen.

Nettavisen har vært i kontakt med presseansvarlig Morten Morisbak Skjønsberg for en kommentar fra Holmgren Pedersen etter Solbakkens uttalelser, men har hittil ikke lykkes med å få svar.

SLET: Marcus Holmgren Pedersen hadde ingen god dag på jobben mot Danmark. Foto: Fredrik Varfjell (NTB)

Felt av instinktet – igjen

Det er ikke første gangen Solbakken snakker om «instinktet» til sine norske forsvarere, som er vant til et annet forsvarssystem i sine respektive klubber.

Også i sluttminuttene mot Skottland da EM-drømmen røk var det ifølge Solbakken etter hvert instinktet som slo inn da det ble totalt kaos i stekvarmen på Ullevaal og Norge raknet fullstendig.

– Du snakket om at det var instinktet som tok over da det ble kaos mot Skottland, og nå var det instinktet til Holmgren Pedersen som gjør at han ble en slags sweeper. Tar det for lang tid å vende om instinktet til spillerne dine?

– Jeg synes vi klarer det i store deler av kampene, men en sånn feil som det der er for grov. Det er ikke noe å diskutere. Marcus kan forsvare seg med at han ikke har spilt på to-tre måneder og at han har 20 minutter før denne samlingen, men likevel er det utilgivelig, sier han til Nettavisen.

Les også: Slår alarm etter Haaland-video: – Helt seriøst, det er livsfarlig

Leo Skiri Østigård står i hjertet av forsvaret til Norge som følger Solbakkens soneforsvar-prinsipper. Han tar landslagssjefens system i forsvar etter nedturen i Brøndby.

– Ståle Solbakken er kjent for et veldig hardbarket soneforsvar. Mener du at den forsvarsmåten er den beste for å få det beste ut av det norske mannskapet?

– Det har vært en ting vi har trent på mye. Ståle har det som sin spesialitet. Det fungerer veldig godt når det fungerer, så er det som alltid i fotball, når man blir sliten, så kan det på en måte glippe litt opp. De tingene vil skje om man kjører mann-mann over hele banen også, så jeg tror når vi får enda flere kamper og blir bedre i detaljene, så er det en god ting for oss. Jeg har ikke noe imot det sonegreiene, det har jeg ikke, forteller han til Nettavisen.

STOPPERSJEF: Leo Østigård. Foto: Fredrik Varfjell

– Når det skjer gjentatte ganger, sniker det seg inn en følelse om man skulle prøvd noe annet, eller står dere like fast med Ståles metode å forsvare seg på?

– Det har fungert, som sagt, veldig godt. Det gjør det i store deler i dag også, men så er det selvfølgelig småglipp. Men det er det som er litt med sone, det må være ganske tydelig og det bør ikke skje så mange glipper. Da kan det glippe flere steder. Hadde vi klart å luke det bort i starten, så synes jeg ellers i kampen at vi har veldig god kontroll. De skaper knapt sjanser ellers, utenom de første ti minuttene, så det må vi ta med oss og er selvfølgelig positivt.

– Det er Nations League til høsten, dere kommer fra en opplevelse der det som har skjedd mange ganger også skjer igjen. Har dere fortsatt tiltro til Ståles prosjekt?

– Ja. Som sagt, dette er noe vi jobber med som gruppe. Vi må ikke gå enda lenger ned nå, vi må se fremover, det er viktige ting som kommer. Vi er ikke i EM, det er fryktelig skuffende og forferdelig trist for både oss og Norge, men vi må se på det som er positivt her. Vi skal luke bort de tingene som selvfølgelig alle snakker om og som jeg vet veldig godt, så må vi se fremover. Vi skal fikse det her.

Ødegaard: – Ikke bekymret

Norge hevet seg etter hvilen og leverte langt bedre i annen omgang. Erling Braut Haaland reduserte for Norge med en lekker scoring, men målet ble annullert etter en VAR-avgjørelse. Like etterpå var målmaskinen frempå igjen, og denne gang ble målet stående.

– Etter reduseringsmålet var det spill på deres banehalvdel, og vi kom til muligheter. Da var jeg veldig tilfreds, for disse gutta kommer fra badestranden. De har ligget der i ti og sju og fem dager hele gjengen, men de gjorde to gode prestasjoner under samlingen, og i dag mot et godt lag, sa Solbakken etter 1-3-tapet.

I likhet med Østigård, var heller ikke kaptein Martin Ødegaard bekymret da Nettavisen spurte ham om måten laget forsvarer seg på.

– Hvor føler du dere står med tanke på soneforsvaret til Ståle før Nations League til høsten?

– Hvor vi står?

– Med tanke på å holde ut i 90 minutter og klare å stå i det soneforsvaret gjennom hele matchen.

– Vi jobber hardt med å bli bedre, og jeg synes vi ble bedre og bedre utover kampen i dag. Så akkurat det med å stå i det i 90 minutter er ikke jeg så bekymret for. Det er mer at vi må klare å gjøre «consistent» over tid, over lengre perioder og over flere kamper. Jeg føler vi er blitt bedre, men i dag er et tegn på at vi ikke er der helt ennå.

2024-06-09T19:46:56Z dg43tfdfdgfd