SKJEBNEMøTE NæRMER SEG: – VIL VæRE EN ENORM SEIER FOR PUTIN

Skjebnemøte nærmer seg: – Vil være en enorm seier for Putin

– Det vil være en enorm seier for Putin og for Russland, sier Aleksander Kamysjin til Nettavisen.

I tillegg til å være rådgiver for Volodymyr Zelenskyj med ansvar for forsvarsindustrien er han også nyvalgt leder for det ukrainske sjakkforbundet.

Hold deg oppdatert på krigen i Ukraina med Ukrainapodden, en podkast fra Nettavisen.

Vil tillate retur for russiske og belarusiske sjakkspillere

21. september starter det internasjonale sjakkforbundets (Fide) kongress i Ungarn. Der foreslår Fide at russiske og belarusiske utøvere igjen skal få konkurrere under sitt eget flagg.

– Mange ukrainere har forlatt landet. Vi mister også mennesker langs fronten hver eneste dag på grunn av russiske angrep. Derfor må vi bli sterkere og kjempe smartere. Sjakk er et godt verktøy for å hjelpe landet mitt til akkurat det, sier Kamysjin i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

Det er det kirgisistanske og russiske sjakkforbundet som står som forslagsstillere på sakslisten, som er sendt ut til delegatene, men ikke publisert offentlig. De foreslår også at det skal være hemmelig stemmegivning.

Ifølge Norges Sjakkforbund hevder forslagsstillerne at utestengningen av russiske og belarusiske utøvere er tatt av feil organ, og at den er diskriminerende.

Les også:

Les også: Ukrainsk avtale: – Ekstremt viktig

Minst 21 ukrainske sjakkspillere drept av Russland

– Minst 21 ukrainske sjakkspillere er drept og minst to er savnet på grunn av russiske angrep. Det er fullstendig upassende å komme med et slikt forslag, raser Kamysjin.

Han sier han vil gjøre alt som står i hans makt for å unngå at russiske og belarusiske flagg igjen skal vaie under internasjonale sjakkturneringer.

– Bra folk taper hvis de tier stille, samtidig som dårlige folk fortsetter med sine skitne triks, sier Kamysjin via telefon fra Ukraina.

I dag kan russiske og belarusiske utøvere konkurrere under et nøytralt Fide-flagg. Det er greit for Kamysjin.

– Men det er aldeles ikke greit hvis det russiske flagget igjen kommer tilbake. Det russiske flagget er blodets flagg. Vi trenger ikke det flagget i den siviliserte verden. Jeg kan ikke se for meg at norske sjakkturneringer kanskje snart igjen må spille den russiske nasjonalsangen, sier Kamysjin til Nettavisen.

Nettavisen i Ukraina:

Norges Sjakkforbund vil forkaste forslaget

Norges Sjakkforbund mener forslaget må forkastes. Nestleder i forbundet, Jon Kristian Haarr, sier de i lang tid har hatt en policy på at russiske og belarusiske spillere ikke skal få delta i norske sjakkturneringer.

– Det er dessverre sånn at internasjonal sjakk, altså Fide, i stor grad er styrt av russere. Presidenten er russisk, og store deler av administrasjonen er russere, sier Haarr.

Presidenten i Fide, Arkadij Dvorkovitsj, er tidligere visestatsminister i Russland. Han ble regnet som en tett alliert med Dmitrij Medvedev, Russlands tidligere president. Medvedev er i dag en av de som oftest truer Vesten med atomvåpen.

Jon Kristian Haarr sier at et stort problem med den kommende kongressen er at veldig mye av avstemningene er hemmelige.

Problemer med Fide

– Det er slik at i Fide at hvert sjakkforbund, samme hvor store man er, har én stemme, sier Haarr til Nettavisen.

Les også:

Les også: Avduket nytt våpen – lover overraskelser til Russland

Han beskriver det han kaller en del demokratiske problemer i Fide. Ifølge Haarr skaper dette trøbbel for Norges Sjakkforbund.

– Det hindrer Norges Sjakkforbund å søke VM i lyn- og hurtigsjakk. Vi får rett og slett ikke statsstøtte, fordi Fide ikke er transparent nok., sier Haarr.

Norges Sjakkforbund har gått sammen med de andre nordiske landene, for å kjempe mot forslaget.

– Vi vil komme med en felles uttalelse på kongressen, og så får vi håpe at forslaget ikke går gjennom, sier Haarr.

Les også:

Les også: Mener Støre svikter: – Det stopper ikke Putin

Takker Norge

Tilbake til Kamysjin ønsker han å komme med en melding til det norske folk:

– Tusen takk for all støtten vi har fått. Takk til norske myndigheter og til Nammo for at vi får lisensproduksjon på 155 mm artillerigranater. Det vil ikke bare hjelpe oss, men hele den frie verden.

2024-09-15T19:51:37Z dg43tfdfdgfd