SKI-NORGE TOK FARVEL MED LANGRENNSPROFILEN TRUDE DYBENDAHL

Dybendahl, som representerte Oslo-klubben Kjelsås, tok VM-gull på 5 kilometer klassisk under VM i italienske Val di Fiemme i 1991. Det var hennes fremste meritt.

Nylig gikk hun bort, bare 58 år gammel.

Tirsdag tok de nærmeste og en lang rekke representanter for norsk idrett et personlig og privat farvel med langrennsprofilen i Grefsen kirke i Oslo.

Blant dem som var tilstede var skiprofilene Vegard Ulvang, Anita Moen, Bente Skari, Grete Ingeborg Nykkelmo, Erik Røste og Inge Andersen.

Ved siden av VM-gullet i 1991 var Dybendahl i tillegg del av det norske stafettlaget som tok sølv på stafetten under Lillehammer-OL i 1994. Karrieren inneholdt også ytterligere to stafettsølv i OL og fem VM-medaljer.

Dybendahl ble også norgesmester en rekke ganger.

Sterke meritter

– Skiforbundet minnes en stor skiløper og et varmt, raust menneske. Skifamilien minnes et medmenneske som mange vil savne, sa skipresident Tove Moe Dyrhaug til NTB da dødsfallet ble kjent.

VM-seieren i 1991 tok Dybendahl på uhyre knepent vis. Den finske sølvvinneren Marja-Liisa Kirvesniemi var slått med kun sju tideler. Ned til bronsevinner Manuela Di Centa skilte det nesten 20 sekunder.

På stafetten under Lillehammer-OL gikk Dybendahl åpningsetappen for det norske laget. Hun overlot deretter stafettpinnen til Inger Helene Nybråten, Elin Nilsen og Anita Moen.

Med til historien hører det også at Dybendahl ble nummer fire på 30-kilometeren på Lillehammer. Hun var der klart slått av palltrioen Di Centa, Marit Wold og Kirvesniemi.

Skrev bøker

Dybendahl tok også sju verdenscupseirer. Sammenlagt endte hun som best på 10.-plass.

Den tidligere skistjernen var i en årrekke gift med den danske skiløperen Ebbe Hartz. De har to sønner sammen.

Etter skikarrieren gjorde Dybendahl seg blant annet kjent som grunnlegger av konferansen Women Wake up! Hun har også skrevet flere bøker, blant dem enkelte for barn.

I 1990 ble Dybendahl tildelt prisen Årets Medmenneske av Røde Kors. Hun har også innehatt flere styreverv.

        (©NTB)

2024-09-03T12:47:40Z dg43tfdfdgfd