SKEPTISK TIL SPEKULASJONENE: – SKAL VæRE FORSIKTIG

Skeptisk til spekulasjonene: – Skal være forsiktig

ROMA (Nettavisen): Ni måneder etter at hun fødte sitt første barn står Iuel på startstreken under EM denne uken. Senere i sommer er hun også kvalifisert til OL med Norges lag på 4 x 400 meter stafett.

30-åringen er en av flere kvinner som har kommet tilbake på toppnivå kort tid etter fødsel. Også Therese Johaug, som fikk en datter på nasjonaldagen i fjor, gikk knallsterke skirenn i vinter.

Les også: Kristiansen reagerer på norsk EM-uro: – Det er bare trist

Førstnevnte forteller at de to snakket litt sammen under graviditeten, men at de ikke har sett hverandre siden. Iuel syntes det er gøy å se at både hun selv og den tidligere langrennsdronningen har vært i stand til å prestere godt etter fødsel.

Til tross for at hun søndag stiller til start på 400 meter hekk i EM, er hun klar på at det ikke har vært ideelt å få et barn så tett opptil en mesterskapssesong.

– Mange spør om hvordan det er å kjenne på de superkreftene man får, men jeg vet ikke helt om jeg har kjent noe til superkrefter. Det er aldri noen god oppladning til en OL-sesong å gå gravid i ni måneder, så gå gjennom et keisersnitt og så komme seg fra det, forteller hun til Nettavisen på et pressetreff dagen før hun skal i aksjon.

HEKKELØPER: Amalie Iuel har gjort flere gode konkurranser etter at hun fikk barn i fjor. Foto: Beate Oma Dahle (NTB)

– Har vært ekstrem

Der kommer det også fram at hun har måttet bli holdt igjen ved flere anledninger i oppkjøringen. Det fordi hun har vært for ivrig i forsøket på å rekke både EM og OL.

– Jeg har hatt et veldig, veldig godt team rundt meg. De viktigste har kanskje vært de som har holdt meg litt igjen, som Leif Olav og landslagslegen. Det er fort gjort at man vil skynde seg og forsøke å rekke det, når man har kort tid, men her har det vært viktig å holde igjen. Der har Leif Olav vært helt ekstrem, han har vært en festbrems, men jeg vet at det er godt ment og kommer fra et godt sted.

Les også: Program for EM i friidrett 2024

Iuel satt årsbeste på 400 meter hekk under et stevne i Nairobi i Kenya i april. Da klokket hun inn på tiden 54.89. Det er like bak hennes personlige rekord på 54.68 fra EM i München i 2022.

– Jeg er fornøyd med progresjonen og måten jeg har klart å komme tilbake på. Det er gøy å se at kvinnekroppen er i stand til å gjøre det, forteller hun.

Treneren måtte lese seg opp

Trener Leif Olav Alnes, som har ansvaret for både henne og Karsten Warholm, ser på det som positivt at han har måttet holde igjen sin utøver.

– Det kjennetegner ofte ambisiøse utøvere, at de vil gjøre mer enn det som er bra for dem. Det er en velsignelse for en trener å være i en posisjon hvor man må tråkke på bremsen, istedenfor at det er du som må bære bensin til bålet og gi gass.

TRENER: Leif Olav Alnes har måttet holde igjen Amalie Iuel. Foto: Fredrik Varfjell (NTB)

Etter at Iuel fikk sønnen Storm sammen med forloveden Aksel Lund Svindal, har Alnes måttet lese seg opp på trening etter fødsel. Han forteller at de har tatt hensyn og «brukt vett».

Har sett det flere ganger

Treneren har latt seg imponere av både Iuel og Johaug, men er skeptisk til å gi fødsel æren for de gode prestasjonene.

– De har gjort en fantastisk jobb. Men nå må man være klar over at det er nok flest som ikke kommer tilbake, så det er ingen automatikk i at man kommer tilbake, jeg ser det ofte blir spekulert i det. Jeg tror at hvert enkelt individ må gjøre de valgene de mener er hensiktsmessige for seg, sier Alnes og fortsetter:

– Vi har sett at mange kommer tilbake og blir bedre, men jeg tror vi skal være forsiktige med å tilskrive det graviditeten, men det er hvert fall helt klart mulig. Det må være kjekt for jenter å se, at idrettslivet ditt ikke trenger å være over selv om man får barn.

HOLDES IGJEN: Leif Olav Alnes har hatt klare tanker om hvordan Amalie Iuel skulle trene etter fødsel. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB)

Flere har omtalt at graviditet kan gi fysiologiske positive effekter som man kan ha fordel av etter fødselen. Øyvind Heiberg Sundby har en doktorgrad i sirkulasjonsfysiologi og uttalte i en VG-sak at det er flere grunner til at kroppen potensielt kan prestere bedre enn tidligere.

I samme sak påpekes det at det ikke er forsket nok på toppidrett etter graviditet til at det kan trekkes konklusjoner.

Iuel løper innledende heat på 400 meter hekk søndag klokken 12:40. En potensiell semifinale vil finne sted mandag.

2024-06-09T10:45:33Z dg43tfdfdgfd