REAGERER På NYTT VIAPLAY-GREP: – DE SKAL PASSE SEG

Reagerer på nytt Viaplay-grep: – De skal passe seg

Tre runder ut i Premier League-sesongen har tematikken rundt kostbare abonnementer, IPTV og Viaplay blusset opp på nytt.

Denne uken slår Viaplay-sjef Kenneth Andresen alarm og mener det trengs tiltak for å stanse ulovlige strømmetjenester, som flere hundre tusen nordmenn benytter seg av.

Samtidig skriver Nettavisen-kommentator Ernst A. Lersveen at han blir forbannet over prisene Viaplay tilbyr – nærmere bestemt 749 kroner i måneden for full Premier League-tilgang.

Les også: Lersveen raste i NRK-studio: – Sjelden fått så mange reaksjoner

– Stygg utvikling

Medieekspert i Gimcom Lasse Gimnes følger spent med på utviklingen.

– Rettighetene skal finansieres, og det er det brukeren som skal gjøre. Det er ikke annonsør-finansiert, men brukerfinansiert basert på premium-abonnement. Det er mye riktig i det Ernst skriver. Det har blitt knalldyrt, og regninga er det brukeren som skal betale – i hvert fall forsøker man det, sier Gimnes til Nettavisen.

SER BEGGE SIDER: Lasse Gimnes skjønner at Viaplay bekymrer seg, men advarer samtidig. Foto: Trond Topstad

Han er samtidig opptatt av å få frem at det aldri er greit å stjele innhold – uansett hvor mye det måtte koste å kjøpe det på lovlig vis.

– Det er en stygg utvikling, det at mange tar seg til rette og stjeler. Det tar jeg veldig avstand fra, samtidig som det har blitt særdeles kostbart, sier Gimnes.

– Kunne Viaplay tilbudt et billigere abonnement, med tanke på summene de har brukt på rettighetene?

– Så lenge det er konkurranse om rettighetene, så driver man prisene oppover. Uansett hva slags rettigheter det handler om, så er tanken for medieselskapet, så lenge det legges på premium, at det er brukeren som skal betale dette gildet. Det ser vi nå på Premier League, at abonnementene koster veldig mye, sier Gimnes.

Kampanje har tidligere anslått at Viaplay betalte 20 milliarder kroner for Premier League-rettighetene mellom 2022 og 2028.

– Det er klart at de har betalt enormt mye for rettighetene. Det var jo i konkurranse med blant annet TV 2 om disse rettighetene. Det er jo de aller mest attraktive rettighetene innen sport, på grunn av at det varer så lenge. Det varer i ti måneder og det er så mange kamper. Og at interessen for engelsk fotball er større enn stor i Norge, sier Gimnes.

OMDISKUTERT: Viaplay-prisene blir ofte et tema når Premier Leage sparkes i gang igjen. Foto: Gorm Kallestad (NTB)

Les også: Hevder Viaplay tar overraskende grep

– Viaplay skal passe seg

Nytt av året er det at Viaplay har stoppet deling av brukerkontoer utenfor samme husstand.

Viaplays sjef i Norge, Kenneth Andresen, forklarer hvorfor:

– Det å begrense uønsket kontodeling er noe de aller fleste strømmetjenester allerede har, eller er i ferd med å innføre tiltak rundt. Vi ønsker i likhet med andre å begrense bruk som ikke er i tråd med vilkårene våre. Jeg tror det er stor forståelse for at abonnementet man kjøper er ment for å brukes av egen husholdning, sier Andresen til Nettavisen.

Les også: Hvor mye er du villig til å betale for Viaplay?

Gimnes mener Viaplay skal være forsiktig med å innføre slike innskrenkinger. Han mener det for eksempel byr på problemer for familier som har et barn som bor hjemme og et som bor et annet sted.

– Jeg skjønner grepet og tankegangen til Viaplay, men de må også passe seg for at de ikke blir for strikte på dette her. Det ligger en risiko knyttet til det også. Det er en balansegang for Viaplay. Det er klart at de skal kjempe hardt for å unngå tyveri, men de må også passe seg for ikke å bli for strikte på bruk av ett og samme abonnement.

SLÅR TILBAKE: Viaplay-topp Kenneth Andresen mener kundene får mye for pengene. Foto: Terje Pedersen / NTB

Han tror noen brukere vil takke for seg dersom det blir for mye å forholde seg til og for få fordeler.

– Hvis det blir for komplisert eller at det ikke blir tillatt med flere steder i bruk, så er det en nedside der, og de kan miste en del abonnenter. Det er også en risiko for en aktør som Viaplay, sier Gimnes.

Les også: Kraftige reaksjoner på NRKs sending: – Helt utrolig

Viaplay: – Får veldig mye for pengene

De siste dagene har det stormet rundt Viaplay og prisen de tar for sitt total-abonnement. Viaplay-topp Andresen fastholder at 749 ikke er for dyrt, med tanke på hva brukeren får i retur.

– Pris vil alltid være en individuell vurdering for den enkelte, men for en sportsinteressert seer så mener jeg man får veldig mye for pengene med vår totalpakke. Du får ikke bare tilgang til en kamp her og der, du får tilgang til alle spark fra alle kamper, hver eneste Premier League-runde – og studiosendinger og redaksjonell dekning i toppklasse.

– Du får også tilgang til begge de engelske cupene, to europeiske UEFA-cuper, Formel 1, håndball, golf og mye, mye mer. I tillegg kommer filmer og serier. Tusenvis av dem. Så vil jeg legge til at pris uansett aldri er et argument for å stjele. De som velger IPTV skal vite at de undergraver noen av de viktigste inntektene til idretten de elsker, samtidig som de bidrar å finansiere organiserte kriminelle nettverk, sier Andresen.

2024-09-05T06:02:28Z dg43tfdfdgfd