RBK-PROFILEN ROSES FRA ALLE KANTER. LANDSLAGSSJEFEN KASTER SEG På: – VæRT JEVNT OVER BEST

RBK-profilen roses fra alle kanter. Landslagssjefen kaster seg på: – Vært jevnt over best

(NIDAROS): – Jeg føler meg i ganske ok form. Jeg hadde veldig godt av den oppkjøringen vi hadde i vinter hvor jeg fikk bygd et skikkelig grunnlag igjen. Få komme meg inn i rytmen, og spille kamper. Å spille kamper når du er i god fysisk form er veldig lenge siden har vært. Jeg kjenner at formen er stigende for min del, og det er første gang på en god stund jeg kjenner meg ganske bra.

Det sa Ole Selnæs til Nidaros mandag, to dager etter at han leverte nok en strålende match i 2-2-kampen mot Molde.

Med et lekkert gjennombrudd med hælen (!) åpnet han døra på vidt gap, slik at Jayden Nelson kunne ruse gjennom og servere Ole Sæter, som skled inn 2–1 til RBK rett foran egne fans. Vakrere trønderske scener har det ikke vært i Molde siden gullet ble sikret på Aker stadion for snart åtte år siden.

Etter 2-2-kampen fikk Selnæs karakteren 8 på Nidaros sin spillerbørs.

Les også: Spår knallharde diskusjoner for «knust» Berge

Solbakken enig

På de sju første kampene har midtbaneprofilen blitt best på vår spillerbørs hele fem ganger. Medregnet cupexiten i Fredrikstad, der han også var best, har Selnæs blitt best i seks av ni kamper så langt.

Landslagssjef Ståle Solbakken er kanskje ikke den som stemmer på Nidaros sin børs hver uke, men er tydelig i sitt svar på hva han mener om Selnæs sin sesongstart.

– Jeg er generelt enig i at han har vært Rosenborgs jevneste og beste spiller, sier Solbakken til Nidaros.

Han var selv til stede da RBK skuffet og ble slått ut av Fredrikstad i cupen tidligere i måneden. Dessuten har han sett kampene mot Sandefjord, HamKam (store deler), Bodø/Glimt og Molde. Så må det nevnes at han i storkampen mot Glimt hadde en avgjørende blunder som endte med baklengsmål i 1-3-tapet.

Fire og et halvt år etter hans siste opptreden med flagget på brystet, 4-0-kampen mot Færøyene høsten 2019, sier Solbakken følgende før han om en drøy uke tar ut troppen til treningskampene mot Kosovo og Danmark:

Klasse: Ole Selnæs har vært kanon for RBK så langt i år. Her feirer han praktscoring mot HamKam. Foto: Ole Martin Wold

Les også: KBK bekrefter: Utestenges i 35 kamper etter hatkommentarene

– Toppklasse internasjonalt

– Vi er nødt til å vurdere ham i en internasjonal kontekst, sier Solbakken og tar rosen først:

– Venstrefoten hans er i toppklasse internasjonalt. Ikke minst måten han hele tiden ser framover i banen, det at han liker å slå pasninger framover. Han er ikke redd for å gjøre feil, men gjør sjelden feil. Han har autoritet i spillet sitt. Så er han akkurat passe grisete uten ball, noe som kan være en fordel i enkelte situasjoner, sier landslagssjefen.

Så kommer det som ikke taler like mye for et uttak.

– Han er avhengig av å spille på et lag med riktige avstander defensivt. Han er best jo mer frekvens det er i beina på de rundt ham, både i RBK og Norges formasjon, sier Solbakken og forklarer:

– Dess mer fart det er på indreløperne, desto mindre rom trenger han å dekke. Han er avhengig i at avstanden i laget er god, for da lider han ikke defensivt. Han kan ha vanskelig for å løpe opp og bryte ballbaner når avstanden er feil.

Dessuten er det hard konkurranse om å bekle de sentrale posisjonene på dagens landslag.

Lenge siden: 15. november 2019 var sist Selnæs spilte på landslaget. Da kunne han og Joshua King juble for Iver Fossum sin 2-0-scoring under EM-kvalifiseringskampen mot Færøyene. Foto: Fredrik Hagen

Les også: Stor skuffelse etter thrilleroppgjør: – Utilgivelig

– Kler ham

– Konkurransen er tøff. Sander Berge spiller på et veldig høyt nivå i Premier League, Patrick Berg har vært inne hver gang. Kristian Thorstvedt har spilt dypt i 20 minutter her og der. Så kan jeg bruke flere av disse som indreløper, det kan jeg ikke med Selnæs, sier Solbakken.

– Vi ser på ham, sier Solbakken.

Solbakken har dessuten god kontakt med RBK-sjefen etter tiden i FC København, men vil ikke si at han har snakket konkret om Ole Selnæs med Alfred Johansson. Solbakken er derimot orientert gjennom tidligere landslagskollegaer.

– Jeg kjenner ikke Selnæs, men gjennom det jeg hører av tidligere lagkamerater, så kan jeg forestille meg at det kler ham å være et omdreiningspunkt på laget. At han er en av de som er «boss». Han vil gå foran og har en positiv arroganse over seg, sier Solbakken.

Til stede: Landslagssjefen så RBK ryke ut av cupen i Fredrikstad. Ellers har Ståle Solbakken også sett mye av det Ole Selnæs har levert i Rosenborg i år. Foto: Thomas Andersen

Landslagssjefen er klar på at Selnæs ikke har vært nærmere landslaget under hans ledelse enn nå.

– Da jeg kom inn var det pandemi og han satt i Kina. Så var det ikke hundre prosent klaff da han var i Sveits, sier Solbakken.

Ville takket ja om han fikk sjansen

Nidaros sitt intervju med Solbakken ble gjort etter vi snakket med Selnæs før RBKs mediefrie tirsdag.

Selnæs sier følgende om landslagsambisjonene, to måneder før han fyller 30 år.

– Det er ikke noe jeg tenker så særlig på. Jeg tenker på å vokse fram gode prestasjoner her, og bygge stein på stein med laget. Om jeg leverer godt nok over tid her, så kommer det nok. Det handler bare om det. Det er ikke sånn at jeg går rundt og tenker på det. Jeg tenker på det jeg kan gjøre noe med. Det er prestasjonene mine her, sier Selnæs.

Han svarer «nei» på spørsmål om han har noe dialog med landslaget og ditto «ja» på spørsmål om han ville takket ja om han fikk mulighet til landslagsretur. Norge møter Kosovo i ikke-tellende landskamp 5. juni og har bortemøte med Danmark fire dager senere.

VM-kvaliken til mesterskapet i USA, Canada og Mexico begynner i 2025. I høst er det Nations League som gjelder.

Selnæs har uansett fått med seg rosen han har fått etter nok en praktkamp i Molde og prøver å ta med seg godfølelsen, samtidig som han ikke tar av.

– Det er artig. Det er artigere å få gode tilbakemeldinger enn dårlige, så klart. Jeg har alltid vært sånn at jeg alltid vurderer meg selv, og det er vurderingen jeg bryr meg mest om. Sammen med trenerne sine, selvfølgelig. Men det er selvfølgelig artig med skryt. Det er bare fint det, sier Selnæs.

– Jeg tror det er viktig som fotballspiller at man ikke lar seg rive meg om man får mye skryt, og ikke graver seg ned om man får mye pepper. Det synes jeg at jeg er ganske flink til. Jeg er ganske streng med meg selv på slike ting, fortsetter han.

– Mye artigere

RBK-profilen har uansett savnet godfølelsen etter en litt tyngre periode i Kina og Sveits.

– Før årets sesong har vært et år eller to der jeg har spilt med litt smerter og ikke hatt oppkjøring. Da har jeg ikke hatt den følelsen. Det er mye artigere å spille fotball når man ikke har vondt.

– Hva er forskjellen på å være sentral på laget i år, kontra 2015?

– Vi spiller på en litt annerledes måte, og så har jeg en litt annen gruppe rundt meg. Nå er jeg jo en av de eldre. Da var jeg en av de yngre. Det er jo litt annerledes sånn sett. Vi spiller nå på en måte jeg liker veldig godt. Vi er veldig opptatte av å ha ballen, og spille på en offensiv og utviklende måte. Jeg liker det veldig godt, sier Selnæs.

Kommet godt i gang: Ole Selnæs ha vært god for RBK i 2024. Foto: Marius Dahl

2024-05-15T08:44:43Z dg43tfdfdgfd