MEDALJEVINNERNE I BEIJING HALVMARATON FRATATT PLASSERINGENE ETTER SKANDALEBILDER

Medaljevinnerne i Beijing halvmaraton fratatt plasseringene etter skandalebilder

Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger.

Det kinesiske hjemmehåpet He Jie krysset målstreken først, men det som skjedde noen hundre meter tidligere, skapte voldsom debatt og overskrifter.

Jie lå som nummer fire i løpet helt inn i avslutningen. Foran seg hadde han kenyanerne Robert Keter og Willy Mnangat, samt etiopiske Dejene Hailu Bikila.

Les også: Skandalebilder fra Kina går viralt: – Har ingenting med idrett å gjøre

Med noen hundre meter igjen sakket tettrioen tilsynelatende farten og gestikulerte til det kinesiske hjemmehåpet. Jie passerte dem og tok seieren.

I etterkant bekreftet arrangøren at det var igangsatt etterforskning rundt hendelsen.

Sky News videreformidlet en uttalelse kenyanske Mnangat skal ha gitt til avisen South China Morning Post. Der bekreftet han angivelig å ha latt Jie vinne med vilje fordi de to er venner.

I et påfølgende intervju med BBC kom Mnangat så med en forklaring på episoden i avslutningen.

– Jeg var ikke der for å konkurrere. Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummeret i stedet for bare å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, sa kenyaneren der.

(©NTB)

2024-04-19T09:30:28Z dg43tfdfdgfd