IDA NYSæTER RASCH TOK VALG OM PRIVATLIVET: – ALDRI HATT ET øNSKE OM DET

Ida Nysæter Rasch tok valg om privatlivet: – Aldri hatt et ønske om det

MARIENLYST (Nettavisen): Ida Nysæter Rasch var midt i tjueårene da hun fikk tilbud om fast jobb i statskanalen. Tilfeldigheter førte til at hun etter hvert fikk mer og mer tid på TV-skjermen og at hun nå er et velkjent ansikt under sportssendinger fra mesterskap verden over.

For noen uker tilbake var hun i Paris, der hun dekket friidretten i OL.

For Nysæter Rasch, som fyller 40 senere i år, har det blitt mange døgn på reise de siste årene. Det samtidig som hun har to barn på hjemmebane.

Hun forklarer at hun elsker begge rollene, men at det er et hektisk liv. Når 39-åringen er hjemme forteller hun at hun gjerne «overkompenserer», fordi barna ikke skal lide av at hun er mye borte i jobbsammenheng.

– Jeg begynner å få såpass store barn at de stiller meg spørsmålet «hva er viktigst, er det oss eller er det jobben din?». Det skjærer jo brukbart det, men jeg prøver å forklare at alle voksne må ha en jobb, forteller hun til Nettavisen.

Les også: «Drillo» til Nettavisen: – Merker at jeg er 82 år

– Har tatt et valg

Barna er seks og åtte år og NRK-profilen tilbringer all sin tid med de to når hun ikke er på reise. Samtidig mener hun det er viktig at kvinnelige sportsjournalister skal kunne fortsette i jobben, til tross for at de har familie hjemme.

Med støtte fra både samboer, arbeidsgiver og øvrig familie, klarer hun å få tid til alt som står på tapetet.

Er det noe hun imidlertid ikke bruker tid og krefter på, er det kjendisstatusen som følger med TV-jobben. Et liv i rampelyset var nemlig aldri noe hun egentlig ønsket seg.

– For noen er det et mål å bli kjent, men jeg har aldri forstått det. For meg er det mer en pris å betale. Jeg har ikke noe ønske om oppmerksomhet som privatperson, jeg har aldri hatt et ønske om å være kjent, forteller hun.

NRK-PROFIL: Ida Nysæter Rasch jobber tett på langrennsstjernene på vinterstid. Her med Therese Johaug. Foto: Heiko Junge (NTB)

Rollen som medieprofil gjør likevel at det blir både skriverier og oppmerksomhet rundt henne. Blant annet ble det omtalt i mediene begge gangene hun fikk barn.

Selv har hun vært bevisst rundt hva hun deler med omverdenen.

– Jeg har tatt et valg. Dette er min jobb og alt som handler om min jobb kan jeg snakke om, men privatlivet mitt er privat. Det er ikke noe hemmelighet at jeg har to barn, men jeg deler ikke bilder av de, hva de heter eller hvor de går på skole. Det er ikke noe de har bedt om.

Nysæter Rasch forklarer at hun vet at interessen er en del av jobben og at hun «møter seg selv litt i døra». Likevel har hun tatt et klart standpunkt når det kommer til å være mer anonym på privaten.

NRK-profilen er klar på at hun setter stor pris på alle hyggelige tilbakemeldinger og seere som kommer bort til henne i hverdagen. Det å være på skjermen i tusenvis av stuer rundt om i landet omtaler hun som et privilegium.

Mamma som kritiker

Etter en sommer med friidrett, skal 39-åringen om få måneder begi seg ut på en ny skisesong. Deriblant med et VM i Trondheim, som hun beskriver som et stort ansvar.

NRK-PROFIL: Ida Nysæter Rasch har jobbet på TV-skjermen i en årrekke. Foto: Oda Karlsen Bekkestad (Nettavisen)

Til tross for at hun har årelang erfaring med live-TV, skjer det at hun fortsatt gjør feil underveis. Da har hun en kritiker på hjemmebane som følger nøye med.

– Jeg blir ikke flau hvis jeg gjør ærlige feil, men hvis jeg gjør feil som handler om at jeg ikke er godt nok forberedt så er jeg veldig selvransakende. Jeg kan ligge våken på natta og tenke at jeg burde visst bedre. Jeg er min egen verste kritiker. Eller, jeg har en til, det er mamma, smiler Nysæter Rasch og forklarer:

– Hun er kjempeviktig for meg. Jeg kan sende melding til henne underveis og høre om noe fungerte, og om hun sier at det funket, så slapper jeg av. Det er kjempeviktig for meg, jeg er litt avhengig av henne.

Les også: Caijsa (23) bar på en mørk hemmelighet: – Ingen hadde noensinne kommentert det

Etter en rekke live-sendinger både på sommer -og vinterstid, går det som regel etter planen for journalisten. Hun er imidlertid ikke fremmed for å innrømme at hun noen gang tabber seg ut.

Det som står igjen er imidlertid de gode sportsøyeblikkene hun får være vitne til. Ofte kommer verdensstjernene bort til Nysæter Rasch for intervjuer like etter målgang, ofte proppfulle av adrenalin og følelser.

– Det er utrolig mye som ligger bak prestasjonene, de har trent i så mange tusen timer for akkurat det her og det er så marginalt. De får det enten til eller så får de det ikke til og så skal man prøve å pirke i de følelsene. Det er jo fantastisk når det går bra.

2024-09-07T08:48:20Z dg43tfdfdgfd