I EN AV NORGES MINSTE BYER Må DE BETALE OSLO-PRISER: – BLIR SJOKKERT

I en av Norges minste byer må de betale Oslo-priser: – Blir sjokkert

– Vi kan ikke holde på sånn, sier Kurt Ulriksen til Nettavisen.

Han og flere andre frykter nå at de skal miste et tilbud som i mange år har vært et sosialt samlingspunkt.

– Hvor skal dette ende? Det er jo enormt vilt. Vanlige folk blir priset ut. Det er så man blir sjokkert, sier Ulriksen.

Honningsvåg, i Nordkapp kommune, har snaue 2500 innbyggere. I likhet med andre steder her til lands ønsker folk der muligheten til å ta seg en tur ut, besøke en lokal restaurant eller pub, se litt fotball på skjermen og kanskje ta seg en øl eller to.

Utestedene Nøden og Corner har vært et samlingssted for nettopp dette, men Ulriksen er usikker på hvor lenge det varer.

Testet spleiselag med utelivet

Nettavisen skrev nylig om hvordan et utested i Grimstad stoppet helt å vise fotball da utgiftene for offentlige lisenser oversteg 200.000 kroner i året. En pub i Horten forteller at de må ut med 600.000 kroner i året for å tilby fotball til sine gjester.

I Honningsvåg forsøkte en gruppe fotballsupportere seg på et slags spleiselag med utelivet for å holde fotballtilbudet i live, men det ble til slutt for dyrt. Kurt Ulriksen forteller at han har sett en bekymrende utvikling de siste årene.

– Vi er ikke så mange og det har roet seg veldig ned de siste årene. Vi har ikke noe spleiselag rundt dette nå lenger, men vi prøvde én sesong, men vi hadde ikke sjans. Ikke mulighet. Det er to år siden vi prøvde det, vi hjalp til litt, sier Ulriksen.

GLAD I FOTBALL: Kurt Ulriksen storkoser seg med fotball og tar gjerne en tur ut for å se kampene, men er bekymret for at tilbudet kan forsvinne. Foto: Privat (NPLS)

LES OGSÅ: Vurderer betalingsforbud som kan ramme 300.000 nordmenn

– Vi var rundt 20 stykker som bidro litt, men det monner ikke. Det er ikke slik det skal være. Vi kan handle varer og bidra på den måten, men å være med på å finansiere dette, det går ikke. Vi prøvde, forteller han videre.

Etter det Nettavisen kjenner til koster det rundt 20.000 i måneden for en lisens som inkluderer både Premier League og Champions League for de aktuelle utestedene i Honningsvåg. Det tilsvarer dermed en utgift på rundt 240.000 kroner i året.

Allente, som i dette tilfellet distribuerer rettighetene på vegne av Viaplay og TV 2, tar betalt etter hvor mange sitteplasser utestedet viser fotball til. I Honningsvåg er det snakk om et av de «billigere» alternativene med tanke på antall sitteplasser.

Har fått hint fra pubeieren

Det Nøden og Corner, som eies av selskapet Uteliv i Nordkapp, må betale, er det samme som det utsteder i for eksempel Oslo må betale for samme antall sitteplasser, selv om antall innbyggere og tilgangen på pubgjester er på to vidt forskjellige nivåer.

GOD STEMNING: På storkampene dukker det opp bra med folk på Nøden i Honningsvåg. Her har Manchester United-supportere kommet for å se laget sitt i aksjon. Foto: Kim Olav Sandberg (Finnmarksposten)

Nettavisen får opplyst at det i Honningsvåg ofte ikke er mer enn 4–5 mennesker i snitt på mange av kampene som vises. Det minste antallet gjester du kan kjøpe kanalpakke til er likevel 20 sitteplasser. Det bekrefter også Maja Wikman Ulrich i Allente.

.– Pubene har mulighet til å avgrense sine lokaler. Så har de for eksempel 60 sitteplasser, kan de sette opp avskjermingsvegger slik at kun 20 plasser kan ta del i sendingen, og da havner de i vår lavest prisede kategori, sier hun til Nettavisen.

Les også: Hvor foretrekker du å se fotball?

Det er i all hovedsak storkamper med Liverpool og Manchester United som trekker større folkemengder.

– Hvor lenge dette tilbudet kommer til å vare, det er jeg usikker på. Eieren har hintet om at det er kostbart, sier Kurt Ulriksen.

– Corner og Nøden er godt innarbeidet her i Honningsvåg, det er som en institusjon å regne. Eieren flyter nok litt på det. Om det hadde kommet en vanlig mann som skulle åpne pub og vise fotball hadde det nok blitt stengt ganske raskt, sier han.

SVARER: Maja Wikman Ulrich er PR- og kommunikasjonsansvarlig i Allente. Foto: Allente

De nevnte utestedene i Honningsvåg har hatt et fotballtilbud siden tidlig på 2000-tallet. I senere år har det imidlertid blitt betraktelig dyrere å kjøpe rettigheter for offentlig visning. Spesielt rundt 2021/22 var det en markant prisøkning.

LES OGSÅ: Viaplay-sjefen slår alarm om ulovlig strømming

Nettavisen har vært i kontakt med Uteliv i Nordkapp i forbindelse med denne saken, men daglig leder ønsker ikke å uttale seg på nåværende tidspunkt da han for tiden vurderer grundig om han vil forlenge avtalen for fotballpakkene.

Samles hjemme:– Mye sånt

Det har den siste tiden vært mye fokus på hvor dyrt det er å kjøpe tilgang til ulike sendinger – både privat og for de som vil vise fotball offentlig. Et privat abonnement på Viaplay – som viser Premier League – koster for eksempel 749 kroner i måneden.

Ulriksen, som er daglig leder i Nordkapp Premier League Supporters', reagerer på prisutviklingen generelt.

– Jeg skjønner, eller skjønner og skjønner, at det er klart TV-rettigheter koster. Alle får smake på det. Det er hårreisende, men det er vel slik det blir når Erling Braut Haaland skal ha fem millioner i uken i Manchester City, sier han og humrer.

Han ser tendenser til at det tradisjonelle pubbesøket er i ferd med å bli byttet ut med mer private samlinger.

FOTBALL OG MAT: Corner Spiseri i Honningsvåg er som en institusjon å regne i den lille byen. Foto: Privat

– Det er ikke alle her i Finnmark som har et slikt tilbud, det må nok store byer til for å få det til å gå rundt. Det blir heller slik at kompiser samler seg hjemme og spleiser på det. En har abonnement og så vipser de andre litt. Jeg vet det er mye av sånt.

LES OGSÅ: Den reelle prisen for IPTV er langt høyere enn den du betaler

Nordkapp Premier League Supporters' har bidratt til et sosialt tilbud for mange fotballfans i området helt siden tidlig 1990-tall.

– Nå dannes det mer klikker med folk som holder med de ulike lagene. Men vi prøver å samle supporterne. Det er sosialt og vi får opp besøkstallene, slik at vi fortsatt skal ha dette tilbudet, Det jeg frykter er i ferd med å skje, er at vi skal miste tilbudet.

– Da er det for vår del 25 mil til neste plass som har et slikt tilbud, i Alta, konstaterer Ulriksen.

Forbud mot inngangspenger

Nettavisen har tidligere omtalt Apotekergaarden i Grimstad som har sluttet helt med å vise Premier League og Champions League. Daglig leder Kjetil Røyset Jørgensen sa at det rett og slett ikke lenger var lønnsomt å ha tilbudet.

Han kan imidlertid nå fortelle at de i sommer dro i gang et fotballarrangement som ga bedre resultater.

– Vi hadde en fotball-poppup i forbindelse med EM. Der tok vi betalt for inngangsbilletter. Vi hadde ulike arrangementer og quizer og da gikk det faktisk rundt. Det er mulig vi ser en trend der utestedene må ta betalt for at folk skal få se kamp, sier han til Nettavisen.

LES OGSÅ: Mener prisen på tilbudet i Norge er galskap: – Kniven på strupen

– Jeg hadde ikke trodd at folk skulle betale, men med en slik pakke, med arrangementer rundt, der folk kunne tippe resultater og lokale bedrifter bidro med premier, da gikk det faktisk rundt, forklarer Apotekergaarden-sjefen.

Les også: Dette sier Viaplay

Nettavisen er imidlertid kjent med at det i kontraktene som utestedene må signere med distributørene for å få offentlig lisens til å vise fotball, så er det stipulert at det ikke er lov til å blankt ta inngangspenger når de viser kampene.

Thomas Larsen-Nyborg, ved Horten-puben Saxon King, sier det derfor må tenkes litt kreativt rundt dette.

– Det står pent i kontrakten, så du må faktisk kamuflere det litt med en quiz før kampstart eller slike ting. Det er mange måter å omgå reglene, men i mine kontrakter står det at det ikke er lov å ta inngangspenger, bekrefter han til Nettavisen.

– Det har liksom aldri slått meg at jeg skal ta inngangspenger for at folk skal få se fotball. Vi vurderte en stund om vi skulle ta 200 kroner i døren, som folk får igjen i drikke når de er inne, men vi avventer slike tiltak foreløpig.

2024-09-14T09:21:02Z dg43tfdfdgfd