BRATSETH OM SOLBAKKEN-SITUASJONEN: – EN BELASTNING FOR ALLE

Bratseth om Solbakken-situasjonen: – En belastning for alle

På de totalt åtte siste landskampene har det norske laget vunnet to ganger. Mot Kosovo og mot Færøyene. På de øvrige seks i perioden mellom 15. oktober 2023 og 6. september 2024 har det blitt tre tap og tre uavgjort for Norge.

Etter 0–0 mot Kasakhstan i Nations League fredag, har mange igjen rettet kritikk mot landslagssjef Ståle Solbakken. Selv om treneren har fått full støtte av toppene i Norges Fotballforbund, føler mange at 56-åringen får for lite ut av det norske laget.

FØLG LIVE 2.45: Norge mot Østerrike i Nations League

Bratseth: – En belastning

Mandag kveld spiller Norge mot Østerrike på Ullevaal stadion.

– Jeg tror nok han sitter trygt og at NFF ikke har noen tanker om endring, men resultater påvirker selvsagt situasjonen. Det er klart, når du starter så dårlig, igjen, så blir det en belastning for alle. Spesielt en trener, sier Rune Bratseth til Nettavisen.

– Hver kamp blir en test, og det er ikke gunstig for treneren, mener den tidligere landslagskapteinen.

LES OGSÅ: Sjokk og vantro i England: – Gir ikke mening!

– Er det Solbakken har levert godt nok, i dine øyne?

– Det er ikke mulig å svarte bekreftende på det. Jeg unner Solbakken all suksess, men det er ikke godt nok, svarer Bratseth.

UNDER PRESS: Norges landslagssjef trnger en seier mandag kveld. Foto: Terje Pedersen (NTB)

– Hvorfor tror du at NFF ikke kommer til å ta grep om det blir et dårlig resultat mandag?

– De ser vel at det har vært en utvikling, men det er resultater som avgjør dette. Jeg tror det er et stykke fram til at de tar en slik avgjørelse og at dette skjærer seg, mener mannen som spilte fotball-VM for Norge tilbake i 1994.

NRK-ekspert: – Utrolig viktig

NRK-ekspert Kristoffer Løkberg ser situasjonen på samme måte som Bratseth.

– Solbakken sitter helt trygt ut gruppespillet i Nations League, sier han til Nettavisen.

– Kampen mot Østerrike er en kjempemulighet til å slå tilbake. De kan vise kritikerne at de kan slå en antatt bedre motstander på Ullevaal og da er de i utgangspunktet i førersetet med tanke på å bli gruppevinner, mener Løkberg.

Les også: Er Ståle Solbakken rett mann til å lede Norge?

Han understreker imidlertid at det trolig vil bli en storm rundt Solbakkens rolle ved et dårlig resultat mandag.

– Nedsiden da, er at kritikerne får vann på mølla ved å si at prosjektet er dødt og at de har null tro og optimisme. Sånn sett er kampen den viktigste på lang, lang tid. Seier vil gi en helt annen ro, men ved tap så vil de samme spørsmålene rulle og gå videre.

LES OGSÅ: Kjendiser flokker til eksklusivt gym: Betaler opp mot 15.000 i måneden

– For både trener, støtteapparat, spillerne og NFF er dette en utrolig viktig kamp, mener han.

– Hvorfor tror du at Solbakken sitter trygt, uansett resultat?

– Jeg forventer at det er måten et forbund tenker. De har hatt god tid til å evaluere og gjøre seg opp en mening etter EM-kvaliken og en ny periode. De har sikkert tatt samtalene med spillergruppen og andre sentrale skikkelser. Hvor står vi nå? Er det tro på dette i gruppen? De har hatt god tid på de rundene. Da blir det rart om de relativt raskt skal ta en ny vurdering, mener NRK-eksperten.

TROR IKKE DET SKJER: NRK-ekspert Kristoffer Løkberg tror Ståle Solbakken sitter trygt gjennom høsten. Foto: Carina Johansen (NTB)

– Men over en periode med seks kamper i høst, kan de se det større bildet. Hvis det fremdeles ikke er noe utvikling fra nå til da. Disse kampene har plutselig blitt «make it or break it», men jeg har null tro på at de gjør noe før det, sier Løkberg.

– Har nok navn på blokken

Bratseth tror på sin side at presset «utenfra» også kan spille en rolle etter hvert.

LES OGSÅ: Beskrives som den nye «datingappen»: – Glem Tinder

– Det er klart, mediene og supportere spiller en rolle, de også, mener Bratseth.

– Vi får bare håpe at det ser litt lysere ut igjen etter mandagens kamp mot Østerrike.

Solbakken skrev ny kontrakt med Norges Fotballforbund i mai 2023 og har annonsert at han trolig gir seg som landslagssjef etter VM i 2026 – uavhengig av om Norge kommer dit eller ikke. Bratseth tror NFF allerede har begynt å kartlegge rundt en framtidig erstatter.

– Det spiller nok en rolle og betyr sikkert at han har kommunisert tydelig overfor forbundet at hans tid er ute etter det. NFF har nok navn på blokken, det ville jeg hatt i hvert fall, for det er mye som kan skje, så de har nok noen navn på blokken uansett.

Løkberg i NRK tror det kan bli en endring allerede før VM-kvalifiseringen, om Solbakken ikke får det til å svinge i høst.

– Etter Nations League vet vi kanskje mer om VM i 2026 er realistisk. Om ikke, kan det hende de vurderer det dit hen at et nytt trenerteam bør ta laget i 2026-kvalifiseringen og sette sitt preg på laget før kvalifiseringen til EM i 2028, sier han.

– Da kan det hende forbundet tenker at de skal gjøre noe. Hvis de mener det er større sjanser for å kvalifisere seg til 2028.

2024-09-09T14:49:18Z dg43tfdfdgfd